Windows 10

Aldrig har ett operativsystem varit så efterlängtat som Windows 10 och det har att göra med versionen innan. Windows som operativsystem har varit standard hos många privatpersoner och företag i många år men mycket har inte hänt. Det var nog Windows XP som förändrade användningen mest av alla fram tills idag när Windows 10 har släppts. Windows-versionerna innan har inte varit så lyckade, de har inte fått ett hjärtligt mottagande av användare och systemtekniker runt om i världen. Windows Vista föll pladask och Windows 7 räddade dem från att sjunka ännu mer. Windows 8 var ett stort steg i utvecklingen men den hade tagit bort den traditionella ”Startknappen” vilket skapade irritation bland användarna. Anledningen till att Microsoft valde att ta bort den och ersätta med en ”Startskärm” med plattor eller tiles som det kanske kallas för var att operativsystemet skulle anpassas till alla typer av skärmar. Man tänkte då främst på skärmar med touch och därför blev startskärmen så stor och det blev enkelt att ta sig vidare.

Det var även så på datorer och laptops vilket gjorde att produktiviteten hämmades ganska rejält. Startknappen var ofta en snabb genväg till program eller senast använda program samt till utforskaren. Startskärmen i Windows 8 var inte alls anpassad för att vara effektiv på en dator, den var anpassad för att vara effektiv på en surfplatta eller en annan touchbaserad enhet. Operativsystemet i sig var väldigt bra, Microsoft hade jobbat hårt med att hitta nya funktioner och ett utseende som var modern men själva startknappen var ett misstag som man ändrade på när Windows 10 släpptes.

Lansering sommar 2015

Lanseringen av Windows 10 skedde sommaren 2015 under slutet av juli. Alla som hade Windows 7 eller senare fick en gratis uppgradering, en notis skickades ut flera månader innan och sköttes automtiskt av datorn när det var dags för lansering. Microsoft gjorde det för att minska trycket vid lanseringen så att så många som möjligt blev placerade i kö. Det gick dock att ladda ner direkt från deras sida också men få visste att det gick.

Windows XP-användare blev lämnade och även de som körde vidare på Windows Vista men alla andra fick en gratis uppdatering. XP har många år på nacken och Microsoft har slutat att skicka ut säkerhetsuppdateringar till den vilket betyder att om systemet blir utsatt för attacker så kommer det inte att fixas i efterhand. Man skulle tro att XP är utdött men det finns fortfarande privatpersoner och företag som kör detta operativsystem idag vilket är ganska oroande.

Har du inget att uppgradera från så går Windows 10 att köpa för 1300 kr idag.