Flashuppdateringar allt viktigare

Ni har säkert stött på en ruta som blockerar olika filmer eller applikationer på nätet, där står det att man måste tillåta en start varje gång man ska spela upp något. Det beror på att Abobe Flash måste uppdateras och det har skett ganska ofta nu på senare tid, det är säkerhetsuppdateringar som skickas ut. Alla webbläsare varnar inte för gamla versioner av Adobe Flash men Firefox är ett bra exempel som alltid är proaktiv med att erbjuda sina användare en säker lösning.

Vad används Adobe Flash till?

Adobe Flash är ett program för datorer där man skapar animationer, det går även att konvertera rörliga bilder, videoklipp till ett flashformat (.flv) som blir mycket lättare att strömma från en dator på grund att filerna blir så små storleksmässigt. Där man ofta stöter på Flash är på videodelningssidor som Youtube, filmerna blir små och sparar in laddningstiden. Flashspel är en annan del som använder Flash som standard, det finns dedikerade gratissidor och hasardspelssidor som använder det som mest, s.k. nätcasino. Annonser i olika slag, bannerannonser som är en bild som också kan visa rörligt material produceras oftast i Flashformat.

Nackdelen med Adobe Flash är att den inte har stöd för dagens mobiltelefoner och en tid tillbaka hade även Mac-datorer dåligt stöd för att hantera videoklipp och andra applikationer som använde formatet. Apple som även lanserade succén iPhone lade fram förslaget att Flash skulle bytas ut mot något annat och föreslog HTML5 i stället vilket många följde. Idag är webben mycket bra anpassad för mobiltelefoner och andra enheter som inte klarar av att spela upp Flash, Youtube är en av många som har följt Apples råd.

Vad kan hända om man inte uppdaterar Adobe Flash?

När Adobe Flash inte är uppdaterad till senaste versionen och om det finns ett säkerhetshål kan en hackare skapa en falsk sida med en s.k. exploit. Har användaren en dator där Flash inte är uppdaterat och klickar på hackarens länk så kan hackaren få tillgång till besökarens dator. Direkt då kan hackaren tex aktivera datorns webbkamera eller ladda ner information om lösenord som har används på datorn.

Både privatpersoner och företag kan påverkas av detta och finns det ett litet hål i Flash kommer hackarna att utnyttja det. Antalet användare som har Adobe Flash installerat på sin dator är så stort, även antalet som inte uppdaterar sin programvara så ofta.

Besök adressen https://get.adobe.com/se/flashplayer/ om du är osäker om just din dator är uppdaterad. Många webbläsare uppdaterar det automatiskt men det kan vara bra att själv ha koll på vad som händer.

Related posts