Undvik att bli hackad

cyber-hackareHär kommer lite nyttig information till alla som vill undvika att bli ”hackade”, ett vanligt ord som man använder oavsett vart detta sker. Vi kommer att belysa användning av webbläsare, e-post och Facebook. Det är de tre vanligaste frågorna vi får, hur man ska skydda sig när man använder dem.

Att vara säker när man surfar på webben

Ska man surfa på webben, på olika hemsidor är det klokt att veta hur man ska göra det utan att bli hackad. Det som man ska skydda sig mot är program eller filer som laddar ner sig till datorn, antingen genom att man klickar på dem eller automatiskt.

Kommer du in på en hemsida och klickar på en länk kan det i värsta fall bli så att du blir utsatt för ett intrång. Det är något som man alltid ska tänka på, vad man klickar på, samt program som laddas ner. När man söker på internet efter populära saker kan det hända att någon eller några har lagt ut webbsidor som är upplagda enbart för att lura in ovetande besökare, det kan vara att man vill att besökarna ska klicka på annonser, lämna ifrån sig e-postadresser eller liknande. Sidor som dessa kan även innehålla skadlig programvara som laddas in i webbläsaren eller på datorn helt automatiskt, besökaren behöver bara klicka in på startsidan.

Ett annat scenario är att man söker efter ett gratisprogram som ska utföra någonting på sin dator, och i denna programvara finns det gömda filer som infekterar datorn.

Du skyddar dig genom att ha ett bra antivirusprogram installerat samt köra en modern webbläsare som tex Google Chrome. Plus att man måste använda lite sunt förnuft och säga till sig själv om hemsidan ”ser säker ut”.

Skydda e-posten

Att bli hackad eller infekterad genom e-post är vanligt och sättet som man blir det på utvecklas hela tiden och idag finns det väldigt sofistikerade sätt.

Ett exempel är att mottagaren får ett vanligt e-postmeddelande som ser ut att komma från en betrodd källa, vanligtvis en bank, teleoperatör eller liknande. I meddelandet uppmanas man att lämna ut personliga uppgifter. En ”återbetalning” eller ”uppdatering av personuppgifter” förekommer. Länkar med skadlig programvara kan också vara bifogad i ett meddelande.

Samma sak gäller här, för att skydda dig mot att bli hackad genom e-post så ska man ha ett antivirus som är uppdaterat. Moderna e-tjänster som Gmail och Outlook är en fördel, dessa filtrerar bort större delen av all skräppost som skickas ut. Här ska man tänka på vad man ska öppna eller klicka på. Vi vet att inga banker eller teleoperatörer skickar ut sådana meddelanden där man begär kort- eller bankuppgifter. Har du fått ett meddelande så ring upp banken och fråga, eller om du har fått det från någon annan. Använd INTE kontaktuppgifter direkt från e-postmeddelandet.

Skydda Facebook

Facebook själva har gjort ett bra jobb för att skydda sina användare men alla har inte skyddsinställningarna aktiverade så det förekommer att Facebook-konton blir hackade. I själva verket är det att någon har tillgång till inloggningsuppgifterna, det kan komma från någon annan webbsida som har blivit hackad, har en annan webbsida blivit utsatt för intrång och blivit av med lösenord osv så kan dessa användas till intrång på Facebook. Då är det så att användarna har återanvänt lösenordet på flera platser inklusive Facebook.

För att skydda sitt Facebook är det rekommenderat att ha olika lösenord för alla sina tjänster på internet, samt att aktivera säkerhetsinställningar i din Facebook-profil, där finns bland annat ett skydd där man måste låsa upp kontot genom en kod som skickas till ett mobilnummer.