Surfplatta eller dator?

notebook-647761_1280

En ytterst aktuell fråga idag är, ska jag köpa en dator eller en surfplatta?

Utvecklingen har sett ut så att våra bärbara enheter har kommit att bli allt mer likt en dator både gällande prestanda samt användningsområden. Alla som jobbar ute i butikerna där man säljer datorer och andra elektronikprylar vet säkert vad vi pratar om, det är inte sällsynt att dessa frågor dyker upp några gånger i veckan. Har man sett någon använda en surfplatta så tror man säkert att den fungerar lika bra som en vanlig dator, och det gör den, till viss del. Vi ska försöka att reda ut lite saker här angående om man ska köpa en surfplatta eller en dator till sitt hem.

Syftet är avgörande

Precis som rubriken säger är syftet det som ska avgöra vilken pryl man ska köpa. Det är inte storleken som ska avgöra om man ska köpa en liten surfplatta eller en riktig dator, en laptop exempelvis. Det är syftet som sagt.

För det första ska man tänka på vad den ska användas till. Vi tar ett par exempel här nedanför så att ni få lite koll på läget. Alla har olika behov med detta är några av de vanligaste.

Besöka webbsidor och använda e-post

Är man ute efter att ha någonting som ska fungera bra till att besöka webbsidor och använda e-post så är en surfplatta ett bra alternativ. Ska den användas till att skicka e-post till familj, vänner och bekanta samt besöka Aftonbladet.se, lokaltidningar plus andra webbsidor så duger den gott till det. Man ska tänka på att vissa webbsidor använder Flash vilket surfplattor inte har stöd för men det är få ”vanliga” webbsidor som använder det.

Utföra bankärenden

Vill man göra allt som vi skrev ovan men även kunna utföra bankärenden kan det kanske inte räcka med en surfplatta. Det går dock mycket bra att föra över pengar, betala räkningar osv från sin surfplatta men grundinställningar måste utföras från en dator. Alternativet är att man lånar en dator när man ska göra mer avancerade saker hos sin bank.

Så ja det går att klara sig med en surfplatta när man ska utföra ärenden, om man har tillgång till en riktig dator, en dator att låna när banken kräver det för vissa inställningar.

Spela spel

Ska man göra allt ovanstående samt spela något spel är det rekommenderat att köpa en dator, även om det finns flera bra spel att ladda ner som app så är det inte samma sak. Spela spel på webbsidor som kör Flash går inte alls på en surfplatta idag och det finns ganska många sidor som använder det. Nu pratar vi inte om en speldator, vi tänkte i stället på en dator som det går att spela mindre spel på. Flash-spel vet de flesta som har behovet vad det är så då går surfplattorna bort, man blir för begränsad då helt enkelt. Hinder dyker även upp om man ska använda Svenska Spels tjänst på internet eller något annat där man spelar om pengar, alla där har också sidor som kräver Flash. Nu har den utvecklingen gått framåt och det går att använda en surfplatta som andrahandsval men vi rekommenderar det inte alls.