Antivirus

Antivirus är viktigt idag om man kör Windows som operativsystem för att det finns mycket skräp där ute som man kan få. Operativsystemen har blivit bättre att hantera diverse program som är skadliga för datorn men det kan behövas fortfarande ett extra skydd till dem som lyckas ta sig in på datorn, ett antivirus kombinerat med en säker webbläsare med plugin samt en brandvägg är det absolut bästa.

Först och främst, vad är antivirus?

Ett antivirusprogram är ett skydd för din dator som scannar av alla nya eller gamla filer som ligger på datorn. Programmet jämför filerna med en egen databas som man har med kända hot på nätet. Hur antiviruset behandlar filer som de anser är skadliga är lite olika beroende på vad man har hittat. Kända hot som man är helt säker på att de är skadliga raderas direkt medan andra som programmet ”tror” är skadliga flyttas till en sorts ”sandlåda”. Den senare är en åtgärd som ska uppmärksamma användaren att kolla upp sina program och filer som finns på datorn.

I båda fallen är inga filer borttagna permanent, alla filer och program går att återställa från antivirusprogrammets kontrollpanel. Ett antivirus ska varna när den utför en åtgärd men ganska ofta är det lite omständligt att återställa filerna.

Vad finns det för antivirus som är bra idag?

Det finns en hel del seriösa aktörer idag som har bra antivirus, nästan alla har likadana skydd och funktioner. Det som kan skilja sig är priset och hur länge man får ha det installerat på sin dator innan uppdateringarna slutar.

Norton Antivirus

Norton har varit med oss länge men hade ett dåligt rykte ett tag. Mycket handlade om att programmet segade ner datorerna som det var installerat på och stoppade mängder med ”riktiga” program.

Som vi ser det har Norton försökt att skala ner sina produkter och paketera det till ett. Nortons huvudprodukt kallas för Norton Security och kostar från 500 kr per år. Är man en familj så går det att köpa ett alternativ för 700 kr per år där man kan installera antivirus på upp till 5 enheter. Norton har stöd för PC, Mac, iOS och Android.

Läs mer på http://se.norton.com/

Panda

Bild från Pandas hemsida
Bild från Pandas hemsida

Panda är också ett program som finns installerat hos många användare, det är ett populärt alternativ för alla som vill köpa ett bra antivirusprogram. Deras Panda Antivirus Pro är ett fullgott skydd som kostar från 300 kr per år. Med den versionen kan man känna sig säker men det finns många extraval, enklast är att surfa in på deras hemsida för att jämföra alla alternativ. Bastjänsten har inte stöd för Mac.

Läs mer på http://www.pandasecurity.com/sweden/

Gratis antivirus

Vill man inte betala för ett antivirusprogram så finns det gratisalternativ också, en del väldigt kompetenta. AVG Antivirus är ett sådant som kommer i en ”gratismodell” som går att uppgradera till ett skydd som kostar pengar. Gratisvarianten är helt ok att köra om man inte vill betala för det.